Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία πάθηση κατά την οποία παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
Το ουρικό οξύ είναι ένα προϊόν μεταβολισμού το οποίο αποβάλλεται από τα νεφρά και πολύ λίγο από τα κόπρανα. Όταν στον οργανισμό μας υπάρχει, υπερπαραγωγή ή μειωμένη αποβολή ουρικού οξέος ή και τα δύο, τότε η αυξάνεται η ποσότητα που κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα (υπερουριχαιμία). Το ελεύθερο ουρικό οξύ κυκλοφορεί στο αίμα και επικάθεται στις αρθρώσεις δημιουργώντας κρυστάλλους ουρικού οξέος (ουρικό μονονάτριο ) και δημιουργώντας φλεγμονές, δηλαδή αρθρίτιδες. Η πιο συχνή άρθρωση που προσβάλλεται είναι αυτή, της βάσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται με έντονο πόνο, διόγκωση της άρθρωσης, θερμότητα, ερυθρότητα . Όλες όμως οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή.
Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεβασμένα επίπεδα ελεύθερου ουρικού οξέος στο αίμα χωρίς όμως να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα. Τότε λέμε ότι έχουν ασυμπτωματική υπερουριχαιμία. Ένα ποσοστό αυτών των ανθρώπων υπό την επίδραση κάποιων παραγόντων θα εκδηλώσει οξεία ουρική αρθρίτιδα. Τέτοιοι παράγοντες είναι, οι μικροτραυματισμοί κάποιας άρθρωσης, αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος και συγκεκριμένων τροφών, από φάρμακα,
Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία σοβαρή νόσος που συνδέεται και με άλλες παθήσεις του οργανισμού μας, σάκχαρο, χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία κα. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και να αναζητήσουμε την άμεση βοήθεια του γιατρού μας.
Ποιες οι φυσιολογικές τιμές ?
Οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος στο αίμα είναι από 3,5 έως 7,2mg/dl στους άνδρες και 2,6 έως 6,0 mg/dl για τις γυναίκες
Μέτρα πρόληψης
Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα και να περιορίσετε συμπτώματα.
υγιεινή διατροφή
λήψη άφθονων υγρών
αποφυγή αλκοόλ
αυστηρό περιορισμό των τηγανητών
μικρά γεύματα ιδίως κατά τις βραδινές ώρες
απώλεια σωματικού βάρους
λήψη φαρμάκων (μόνο με οδηγία γιατρού).
Πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για άτομα με ουρική αρθρίτιδα
Απαγορευμένα τρόφιμα για την ουρική αρθρίτιδα
εντόσθια
τηγανητά
κρέατα από κυνήγι,
θαλασσινά,
σαρδέλες
αντσούγιες
πέρδικα,
γαρίδες
αστακός
τυρί (τα πολύ λιπαρά τυριά)
Μπέικον
τηγανητές πατάτες και όλα τα σνακ
Μπιζέλια (στο οξύ στάδιο)
Σπαράγγια και σπανάκι (στο οξύ στάδιο)
Όλες οι σούπες κρέατος
σάλτσες από κρέας
ζωμός κρέατος
μυαλά
αμύγδαλα
μύδια
χτένια, ρέγκα
σκουμπρι
αυγοτάραχο
μπέικον
πατατάκια
γαριδάκια
χήνα
πέρδικα
γλυκάδια
νεφρά
καρδιά
συκώτι
κολιός
ζωμός και σούπες ψαριού,
ζωμός και σούπες κοτόπουλου
Επιτρεπόμενα τρόφιμα
ανθρακούχα αναψυκτικά και σόδια για αλκαλοποίηση των ούρων και διαλυτοποίηση του ουρικού οξέος.
γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί (χαμηλά σε λιπαρά)
πουλερικά και ψάρι
αυγό (1-2 φορές την εβδομάδα)
ψωμί
δημητριακά
λαχανικά (εκτός της πρώτης κατηγορίας
φρούτα και οι χυμοί (προσοχή στο αβοκάντο)Το ουρικό οξύ είναι ένα προϊόν μεταβολισμού το οποίο αποβάλλεται από τα νεφρά και πολύ λίγο από τα κόπρανα. Όταν στον οργανισμό μας υπάρχει, υπερπαραγωγή ή μειωμένη αποβολή ουρικού οξέος ή και τα δύο, τότε η αυξάνεται η ποσότητα που κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα (υπερουριχαιμία). Το ελεύθερο ουρικό οξύ κυκλοφορεί στο αίμα και επικάθεται στις αρθρώσεις δημιουργώντας κρυστάλλους ουρικού οξέος (ουρικό μονονάτριο ) και δημιουργώντας φλεγμονές, δηλαδή αρθρίτιδες. Η πιο συχνή άρθρωση που προσβάλλεται είναι αυτή, της βάσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται με έντονο πόνο, διόγκωση της άρθρωσης, θερμότητα, ερυθρότητα . Όλες όμως οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή.
Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεβασμένα επίπεδα ελεύθερου ουρικού οξέος στο αίμα χωρίς όμως να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα. Τότε λέμε ότι έχουν ασυμπτωματική υπερουριχαιμία. Ένα ποσοστό αυτών των ανθρώπων υπό την επίδραση κάποιων παραγόντων θα εκδηλώσει οξεία ουρική αρθρίτιδα. Τέτοιοι παράγοντες είναι, οι μικροτραυματισμοί κάποιας άρθρωσης, αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος και συγκεκριμένων τροφών, από φάρμακα,
Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία σοβαρή νόσος που συνδέεται και με άλλες παθήσεις του οργανισμού μας, σάκχαρο, χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία κα. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και να αναζητήσουμε την άμεση βοήθεια του γιατρού μας.
Ποιες οι φυσιολογικές τιμές ?
Οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος στο αίμα είναι από 3,5 έως 7,2mg/dl στους άνδρες και 2,6 έως 6,0 mg/dl για τις γυναίκες
Μέτρα πρόληψης
Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα και να περιορίσετε συμπτώματα.
υγιεινή διατροφή
λήψη άφθονων υγρών
αποφυγή αλκοόλ
αυστηρό περιορισμό των τηγανητών
μικρά γεύματα ιδίως κατά τις βραδινές ώρες
απώλεια σωματικού βάρους
λήψη φαρμάκων (μόνο με οδηγία γιατρού).
Πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για άτομα με ουρική αρθρίτιδα
Απαγορευμένα τρόφιμα για την ουρική αρθρίτιδα
εντόσθια
τηγανητά
κρέατα από κυνήγι,
θαλασσινά,
σαρδέλες
αντσούγιες
πέρδικα,
γαρίδες
αστακός
τυρί (τα πολύ λιπαρά τυριά)
Μπέικον
τηγανητές πατάτες και όλα τα σνακ
Μπιζέλια (στο οξύ στάδιο)
Σπαράγγια και σπανάκι (στο οξύ στάδιο)
Όλες οι σούπες κρέατος
σάλτσες από κρέας
ζωμός κρέατος
μυαλά
αμύγδαλα
μύδια
χτένια, ρέγκα
σκουμπρι
αυγοτάραχο
μπέικον
πατατάκια
γαριδάκια
χήνα
πέρδικα
γλυκάδια
νεφρά
καρδιά
συκώτι
κολιός
ζωμός και σούπες ψαριού,
ζωμός και σούπες κοτόπουλου
Επιτρεπόμενα τρόφιμα
ανθρακούχα αναψυκτικά και σόδια για αλκαλοποίηση των ούρων και διαλυτοποίηση του ουρικού οξέος.
γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί (χαμηλά σε λιπαρά)
πουλερικά και ψάρι
αυγό (1-2 φορές την εβδομάδα)
ψωμί
δημητριακά
λαχανικά (εκτός της πρώτης κατηγορίας
καφές, τσάι , κακάο
σοκολάτα με μέτρο
ξηροί καρποί
ξύδι
αλάτι
καρυκεύματα
τουρσιά
ελιές
ζυμαρικά
πατάτες
ρύζι
χορτόσουπες.
Σε μικρές ποσότητες
μοσχάρι
χοιρινό
αρνί
κατσίκι
πουλερικά
ψάρια
σπαράγγια
αρακάς
φασόλια
φακές
σπανάκι
κουνουπίδι
μανιτάρια
ντομάτα
ελαιόλαδο σε περιορισμένες ποσότητες
λάδι μαργαρίνη, βούτυρο (με μέτρο)
μέλι, ζάχαρη, μαρμελάδ (περιορισμένες ποσότητες)
ζελές (με μέτρο)
μαρμελάδα (με μέτρο)
βούτυρο (με μετρο)
μαργαρίνες ( με μέτρο)